Resepi Ayam Masak Merah
Bahan-bahannya :
1 ekor ayam – dibersihkan.
1 paket Rempah Masak Merah Sharifah
1 paket Rempah Masak Merah Sharifah
Bahan untuk ditumis:
1 kerat kayu manis
3 sdmkn pes tomato
3 kuntum bunga cengkih
garam dan gula secukup rasa
3 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
Bahan dikisar hingga halus:
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
Cara Membuatnya:
1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan garam, kunyit dan digoreng.
2. Panaskan minyak masukkan bahan-bahan untuk ditumis, tumis hingga bangkit baunya.
3. Kemudian masukkan bahan kisar, pes tomato dan Rempah Masak Merah Sharifah’s masak hingga bangkit bau dan timbul minyaknya.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan akhir sekali masukkan
ayam yang telah digoreng.
5. Kacau hingga sebati dengan rempah. Masukkan 3 camb air dan renihkannya diatas api sederhana selama 5 minit.
6. Taburkan daun bawang dan bawang goreng dan hidangkan.
1 kerat kayu manis
3 sdmkn pes tomato
3 kuntum bunga cengkih
garam dan gula secukup rasa
3 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
Bahan dikisar hingga halus:
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
Cara Membuatnya:
1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan garam, kunyit dan digoreng.
2. Panaskan minyak masukkan bahan-bahan untuk ditumis, tumis hingga bangkit baunya.
3. Kemudian masukkan bahan kisar, pes tomato dan Rempah Masak Merah Sharifah’s masak hingga bangkit bau dan timbul minyaknya.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan akhir sekali masukkan
ayam yang telah digoreng.
5. Kacau hingga sebati dengan rempah. Masukkan 3 camb air dan renihkannya diatas api sederhana selama 5 minit.
6. Taburkan daun bawang dan bawang goreng dan hidangkan.
1 ulasan:
salam,Pn boleh ke gantikan tomato puree ngan tomato soup
Catat Ulasan