Resepi Daging Masak Hitam
Bahan-bahannya:
Bahan Tumis:
1kg daging
1 labu bawang besar (dihiris)
2 camb Rempah Masak Hitam Sharifah's
1 kerat kayu manis
1/2 cawan kicap manis
2 kuntum bunga lawang
garam secukup rasa
3 helai daun pandan disimpul
Bahan kisar:
2 labu bawang besar
1 1/2 inci halia
5 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
Cara-cara membuatnya:
1. Perap daging dengan Rempah Masak Hitam Sharifah's dan kicap selama 3-4 jam
2. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan tumis.
3. Ditumis hingga bangkit baunya dan garing.
4. Masukkan bahan kisar, tumis hingga pecah minyak.
5. Masukkan daging dan garam.
4. Masak dengan api sederhana sehingga daging empuk.
Kepekatan kuah bergantung pada citarasa masing-masing.
1kg daging
1 labu bawang besar (dihiris)
2 camb Rempah Masak Hitam Sharifah's
1 kerat kayu manis
1/2 cawan kicap manis
2 kuntum bunga lawang
garam secukup rasa
3 helai daun pandan disimpul
Bahan kisar:
2 labu bawang besar
1 1/2 inci halia
5 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
Cara-cara membuatnya:
1. Perap daging dengan Rempah Masak Hitam Sharifah's dan kicap selama 3-4 jam
2. Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan tumis.
3. Ditumis hingga bangkit baunya dan garing.
4. Masukkan bahan kisar, tumis hingga pecah minyak.
5. Masukkan daging dan garam.
4. Masak dengan api sederhana sehingga daging empuk.
Kepekatan kuah bergantung pada citarasa masing-masing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan